Összehasonlítás
Kategóriák
Ne maradjon le akcióinkról!
Kártyás fizetés
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Megbízható bolt tanúsítvány

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Fogyasztóbarát

Blog
2017.07.05 12:54

Új akvárium beüzemelése 8.

Etetés

Az akvárium helyes kiválasztása, berendezése és betelepítése a legfontosabb lépés az akvarizálásban. Cikksorozatunkban leírjuk, hogyan is kezdj neki új hobbidnak.

 

Képtalálat a következőre: „akvárium”

 

Mivel etessem a halaimat?

Ez egy igen nehéz kérdés, mivel manapság már nemcsak a halak természetes táplálkozási szokásait kell figyelembe venni. Igen lényeges hogy a tenyésztő mivel nevelte, a hal az általa ismeretlen állagú táplálékot nem biztos, hogy elsőre megeszi.

A táplálék típusát a hal tartózkodási zónája és szájmérete alapján válaszd ki. A felső állású szájjal és egyenes háttal rendelkezők a felszínről szerzik táplálékukat, az íves hátú és hasú, középső szájállásúak általában a középső vízrétegből. Az alsó szájállású, lapos hasúak pedig a fenéken kutatnak ennivaló után. A szájméretet te magad is láthatod, de figyelembe kell venni, hogy egyes száraztápok vízben megdagadnak. Ezeket érdemes etetés előtt néhány perccel beáztatni.

Összetételt tekintve kaphatóak általános haltápok, amik mesterségesen előállított, optimális tápértékű, vitaminnal dúsított étkek. Ezeken kívül fajspecifikus-, vitaminos-, színfokozó-, természetes-, növendék tápokból is válogathatsz. A lemezes és a szárított természetes tápok a vízfelszínen úsznak, a granulátumok vízközt lebegnek, amíg a tabletták és chipsek lesüllyednek. Egyes tabletták ujjal az üvegre nyomva odatapadnak és fokozatosan oldódnak fel, ezt szinte minden halfaj kedveli.

Az etetés gyakoriságát neked kell megszabni, de ha kialakítottál egy ritmust, tartsd magad hozzá. Növendék halakat célszerű napi 2 alkalommal, kis mennyiséggel, felnőtteket 1x etetni. Napközben úgyis csipegetnek a környezetükből. Mindig csak annyit szórj be, amit 4-5 perc alatt maradéktalanul elfogyasztanak, mert különben csak káros bomlásterméket képzel. Ajánlott egy kiskanál rendszeresítése az eleség adagolásához, így biztosan elkerülöd, hogy bezúduljon egy fél doboznyi kaja. Heti egy böjtnap segít a halak emésztését rendben tartani.

Törekedj változatosságra, egy héten legalább 2-3 -féle tápot váltogass, lehetőleg legyen közte élő vagy fagyasztott eleség is, ami jóval egészségesebb, mint a mesterséges étkek. A halak szívesen vadásznak élő vízibolhára, szúnyoglárvára, a növényevők és algázók számára pedig félig főtt salátát, kígyóuborkát, répát stb. készíthetsz, amit érdemes egy kavicshoz rögzíteni, mert a legtöbb felúszik a víz színére. Az élő és fagyasztott eleséget mindig körültekintően készítsd elő, mert ezek között élősködő vagy kosz lehet.

A haleledelt próbáld kis kiszerelésben vásárolni, mert a doboz nyitogatásával a fény és levegő hatására a tápanyagok távoznak. Érdemes továbbá a dobozt hűtőbe tenni a frissesség megőrzése végett.

Ha néhány napra elutazol érdemes lassan oldódó tablettát vagy etetőt beszerezni. A száraztápokat vitamincseppekkel dúsíthatod, betegség utáni lábadozás vagy szaporodási időszak esetén pedig alkalmazhatsz gyógytápot.

 

 

forrás: akvarista.hu