Összehasonlítás
Kategóriák
Ne maradjon le akcióinkról!
Kártyás fizetés
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Megbízható bolt tanúsítvány

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Fogyasztóbarát

Blog
2017.07.05 13:02

Új akvárium beüzemelése 9.

Takarítás, betegségek

Az akvárium helyes kiválasztása, berendezése és betelepítése a legfontosabb lépés az akvarizálásban. Cikksorozatunkban leírjuk, hogyan is kezdj neki új hobbidnak.

 

Képtalálat a következőre: „akvárium”

 

Vízcsere, takarítás

Öreg víz, nem jó víz, természetesen az akváriumban kell vizet cserélni. Na persze nem az egészet, csak 20-30%-ot hetente, kéthetente. Minél nagyobb és jobban „beállt” egy akvárium, annál kisebb gondot okoz, ha kimarad egy-két csere. Azért van erre szükség, mert hiába működik kifogástalanul a szűrőd, hiába kötnek meg sok mindent a növényeid, a víz elhasználódik, párolog, ezáltal töményedik, leginkább a nitrát felhalmozódása veszélyes. Ráadásul egyes növények, sőt halak is bocsáthatnak ki olyan kémiai anyagokat, melyek más fajok növekedését, viselkedését befolyásolhatják. Sosem elég csak utánatölteni az elpárolgott mennyiséget, mert azzal csak a veszélyes anyagok koncentrációját növeled. Sajnos vízcserére szükség lehet valamilyen szennyezés vagy betegség esetén is. TELJES VÍZCSERÉRE SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE KERÜLJÖN SOR, kivéve, ha teljes újratelepítésre van szükség. Akármilyen nagymértékű szennyezés van a vízben, gondolni kell a fertőtlenítő szerek és szűrőben élő baktériumok hiánya miatti hatásra, ami rosszabb lehet mint a szennyezésé. Fölöslegesen ne nyúlkálj kézzel az akváriumba, használj hálót vagy más eszközt, ha van rá mód. Ha mégis muszáj, tiszta vízzel moss kezet, nehogy valami bekerüljön a bőrödről, és ha végeztél, alaposan öblítsd le az akváriumvizet magadról.

Menete. Előző nap készítsd elő egy vödörbe vagy lavórba az új vizet. Másnapra kiszáll belőle a klór és felveszi a szoba hőmérsékletét. Igény szerint ez lehet lágyított vagy keményített, esetleg nehézfémmegkötővel kezelt víz, de legtöbbször tökéletesen megfelelő a csapvíz. A vízcserét érdemes egybekötni a talajporszívózással, mivel azzal úgyis leszívsz valamennyi vizet. A kivett vízben kell a szűrőszivacsot is mosni (nem feltétlenül kéthetente, hanem igény szerint), így nem pusztulnak el a benne élő hasznos baktériumok, amiket a klór vagy forró víz kiirtana. A szűrő többi alkatrészét természetesen lehet csap alatt takarítani. A leszívott vizet ugyancsak hasznosíthatod pl. szobanövények öntözésére. Az előkészített cserevizet úgy öntsd be, hogy ne kavarodjon fel túlzottan az aljzat.

 

Karantén, keltető, nevelő akvárium

Előfordul, hogy szükséged lehet egy plusz akváriumra. Több esetben is jól jöhet, például új élőlények vásárlásakor. Ez vonatkozik a növényekre is, mivel azokon is lehetnek gombák, algák, élősködők, csigák. Tulajdonképpen mindent célszerű karanténozni, amit nem lehet kifőzni vagy fertőtleníteni. A karantén idejéről eltérőek a vélemények. Legalább 8-10 napig érdemes elkülöníteni az új szerzeményt. Ezalatt kifejlődik az élősködő vagy gomba, amit tudsz orvosolni és nem fertőzöd le az állományt. De ha biztosra akarsz menni és jól felszerelt karanténod van, akár hetekig is benne lehetnek a jövevények. Az elkülönítő akváriumot nem muszáj összkomfortosra berendezni. A felszereltség függ a fő céltól. Ha gyakran veszel új halat, akkor könnyen takaríthatónak kell lennie, aljzat vagy élő növény nem kell bele. Levegőztető és fűtő viszont mindenképpen. A közös akváriumból célszerű áttenni a vizének 40-50 %-át hogy ne legyen probléma vele.

Ha beteg egy halad, tedd külön, így nem gyógyszerezed fölöslegesen az egészséges állatokat, nem pusztítod a hasznos baktériumokat. A gyógyszereket csak nagy körültekintéssel, a pontos diagnózis felállítása után alkalmazd. Mindig kövesd a mellékelt leírást!

A karantén akvárium alkalmas ívató, keltető vagy nevelő medencének is. Nyilván erre a célra használja minden akvarista legszívesebben, hiszen azt jelenti, a kedvencei egészségesek és szaporodnak! Egyes fajoknak külön elvárásai vannak a szaporító medencével kapcsolatban. Pl. lágy víz, kevesebb világítás, magasabb hőmérséklet, ezeket a siker érdekében szem előtt kell tartanod. Az elevenszülőknél elég gyakori a kannibalizmus, ikrázóknál az ikrafalás, azaz az újszülöttek, ikrák elfogyasztása. Elvileg egy jó kondiban levő nőstény nem eszi meg kicsinyeit, de a szülőketrec és az ikráztató rács erre jó megoldás lehet.

 

 

forrás: akvarista.hu