Összehasonlítás
Kategóriák
Ne maradjon le akcióinkról!
Kártyás fizetés
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Megbízható bolt tanúsítvány

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Fogyasztóbarát

Blog
2017.07.10 17:08

Kutya-betegségek 4.

A külső- és belső hallójárat megbetegedései

Tavaszi és nyári időszakban halmozottan jelentkeznek az állatoknál a külső hallójárat betegségei. A kutyák külső hallójárata hosszú, szűk megtört cső, amelynek kezdeti szakasza függőleges letutású, alsó része rövidebb vízszintes irányú. Belsejét taggyúmirigyekkel gazdagon ellátott bőr borítja, amik a tülzsírt termelik. A tülzsír mechanikusan tisztít, segíti a levált hámsejtek és a szennyeződések eltávolítását, továbbá szerepe van az ott élő baktériumok, gombák és a szervezet közötti egyensúly biztosításában.

Képtalálat a következőre: „kutya fül”

A külső hallójárat megbetegedésének hátterében gyakran allergia (végbél-mirigyek gyulladása), idegentest és parazita állhat. A betegség kialakulásában hajlamosító tényezők is szerepet játszanak, mint a kutyák szűk, hosszú, megtört hallójárata, dús szőrrel való borítottsága és a fülkagyló lógó állása. Ennek következtében gyakrabban fordul elő a megbetegedés, például spániel, uszkár, west highland white terrier, bolognese, havannese, basset hound, labrador, szetter és shar-pei fajtájú kutyáknál. 
A betegség kiváltó oka az előbb említett allergiás hajlam, amelynek következtében a külső hallójárat bőre újra és újra gyulladásba kerül, így nem képes megnyugodni. Ennek következtében a bőr vérbővé válik, viszket, fájdalmas, a faggyúmírigyek nagy mennyiségű fülzsírt termelnek. A túlzott mennyiségű fülzsír nem tud a természetes tisztulási folyamat ütemében eltávozni, a hallójáratban pang, avasodik. A pangó avas fülzsír a bőr gyulladását tovább fokozza, sebesedést, pörkösödést okozva. A szűk szőrös hallójárat nem tud szellőzni, ami a páratartalom megnövekedését elősegíti. A párás meleg környezetben a csírák, főleg az ott élő élesztőgombák gyors szaporodásnak indulnak és a gombák által termelt fehérjebontó anyagok a hám felületét károsítják, így utat nyitva a gennyesztő baktériumok bőrbe való bejutásának. A baktériumok anyagcsere-termékei viszont a gombáknak szolgálnak jó táptalajul, így kialakul a kórokozók között egy kölcsönösen előnyös együttélés a bőr hátrányára. 
A hallójárat gyulladását okozhatják idegentestek (toklászok, vattadarabok) és paraziták is (fülrüh), de erről korábban már esett szó. 
Ha a gyulladásos jelenségek hosszú időn keresztül fennállnak a hallójáratban, akkor a gyulladás hatására a bőr felülete dudorzatossá válik, szemölcsszerű növedékek képződnek és a hallójárat ürege beszűkül, elzáródik. 
Felismerése nem nehéz, látványos tünetekkel jár. A kutya nyugtalan, folyton rázza a fejét, füle tövét vakarja. 
A füléből sűrű, rendkívül bűzös sárgásbarna váladék folyik, már a fültő érintésére is fájdalmat jelez. Ha a gyulladás a közép és a belső fülre is ráterjed, akkor a kutya fejét állandóan a beteg oldal irányába, félre tartja a fejét, mozgása bizonytalan, szédelegve, esetleg körbe-körbe jár. 
Kezelésénél fontos az alapok tisztázása, az allergia kezelése, az idegentest eltávolítása, a fülrüh elpusztítása. 
Másik fontos szempont a hajlamosító tényezők kizárása, a szellőzés biztosítása, a szőr eltávolításával, a beszűkült hallójárat feltárása műtéttel. A harmadik szempont a fül normál higiéniájának visszaállítása alapos fertőtlenítőszeres, szárító hatású kimosással. Ezután következhet a túlszaporodott kórokozók elpusztítása helyi fülcseppes kezeléssel vagy szájon át adott gyógyszerekkel. 
Ha fülgyulladásra utaló jeleket észlelünk kedvencünkön, mihamarabb kezeltessük, mert az állat egyik legfájdalmasabb testrészéről van szó. 
forrás: Kiskedvenc Kisokos