Összehasonlítás
Kategóriák
Ne maradjon le akcióinkról!
Kártyás fizetés
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Megbízható bolt tanúsítvány

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Fogyasztóbarát

Blog
2017.07.11 10:31

Kutya-betegségek 5.

Szőrproblémák

A nyári időjárási körülmények (meleg, por, száraz növényi részek, legyek, bolhák, allergének, vedlés) közepette fokozottan szükséges a szőrzet megfelelő ápolása. A szőrzet a kutya dísze, de fontos funkciói is vannak, hőszigetelőként véd a hideg és a meleg környezetben, esőben és fürdéskor lepergetl a vizet és főleg hosszabb szőrű kutyáknál mechanikus védőpajzsként véd a bőrsérülésektől (harapás, baleset, kerítés, toklászok). 

Kapcsolódó kép

Fajtánként eltérő típusú szőrzettel találkozhatunk, melyet a szőrszál hosszúsága, vastagsága és formája határoz meg. Fajtán belül a kutya tartási körülményei is meghatározzák a szőrzet minőségét. A lakásban állandóbb külső körülmények között élő kutyák vékonyszálú ritkább pehelyszőrzetet (aljszőrzet) és ritkább fedőszőrzetet növesztenek, mint az időjárás viszontagságainak kitett szabad ég alatt tartott társaik. 
A szőrzet kialakításában háromféle típusú szőrszál vesz részt. A koronaszőrök a leghosszabb és legvastagabb szőrszálak, a nyakon, a gerinc felett, a mellkas oldalán és az alkarokon fordulnak elő. A fedőszőrök valamivel rövidebbek, vékonyabbak, de mindenhol befedik a testet, ez a szőrszáltípus adja meg a szőrzet zártságát. 
A pehelyszőr a legvékonyabb és legrövidebb, hullámas, csavart, közvetlenül a bőr felszínére simul, így fontos szerepet játszik a szervezet hőháztartásának szabályozásában. A szőrszál fontos tartozékai még a faggyúmirigyek. A szőrszál mellett elhelyezkedő faggyútartályok a növő szőrszál kerületét állandóan kenik sűrű zsíros váladékukkal, így biztosítva a bunda vízlepergető hatását. Kutyában verejtékmirígyek csak a talppárnák körül fejlődtek ki, így jelentőségük elhanyagolható. 
A szőrzet cserélődése a vedlés, amely a környezethez való alkalmazkodás egyik bonyoluli biológiai folyamata. 
Kiváltásában nem is a hőmérséklet változásának tulajdonítanak szerepet, hanem a fény állatra gyakorolt hatásának. A megvilágított órák számának növekedése illetve csökkenése a szőrzet sűrűségére és hosszúságára egyaránt hatással van. Háromféle vedlés ismeretes, az életkorral járó (kölyökszőr cseréje), az időszakos (tavaszi, őszi évszakos) és a szüntelen (szőrszál életciklusa, lakásban tartott ebeknél kifejezett). 
A szőrzet ápolása a kutya esetében meghatározó jelentőségű, mivel szereti a tisztaságot és saját maga is rendszeresen ápolja testét. Fekvés után felkelve megrázza magát, hogy a hosszabb szőrök egyenletesen elrendeződjenek, metszőfogait és karmait használva távolítja el a szőrzetbe ragadt idegen anyagokat, szőrcsomókat, érdes felületű nyelvével távolítja el a rátapadt szennyeződéseket. 
A szőrzet ápolásába a gazdának is bele kell segíteni. A rövidszőrű kutyákat hetente kétszer, háromszor kefével simítsuk végig; a hosszú szőrűeket 2 naponta fésüljük át. Távolítsuk el a szőrzetbe tapadt növényi részeket, a bőr felszínét átnézve győződjünk meg róla nincs-e benne külső élősködő (kullancs, bolha, tetű). A szennyezett testtájékokat (szem, szájszél, orrnyilás, fül, végbél, nemi szerv) alaposan tisztítsuk meg. 2-4 havonta a teljes testfelület Iefürdetése is lehetséges. 
A tavaszi és az őszi szőrváltás időszaka alatt forduljunk kutyakozmetikushoz, aki szakszerűen a teljes szőrzetet rendbeteszi. Ha foltokban találunk szőrhullást, amelyhez bőrtünetek (kipirosodás, korpázás, nedvezés) is társulnak, akkor mindenképpen keressünk fel állatorvost! 
forrás: Kiskedvenc Kisokos