Összehasonlítás
Kategóriák
Ne maradjon le akcióinkról!
Kártyás fizetés
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Megbízható bolt tanúsítvány

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Fogyasztóbarát

Blog
2017.07.11 11:06

Kutya-betegségek 7.

Viselkedésproblémák, kutya-psziché

Egyre több ember tart kutyát és sajnos egyre gyakrabban hangzik el, hogy egy kutya viselkedése problémát, gondot, aggodalmat jelent a gazdájának, a családjának vagy tágabb környezetének.

Képtalálat a következőre: „kutya pszichés problémák”

Az utóbbi évtizedekben, főképpen a világnak ezen európai területén, az ember és kutya közötti kapcsolat javarészt, gyökeresen megváltozott, mert a kutyák kikerültek a haszonállat státuszából és egy kísérő vagy baráti jelleget fölvéve egy új különálló állatcsoportot alakítottak ki az ember környezetében. Ennek következtében egyre gyakrabban okoz problémát az embernek a kutyák megértése, az állat különféle közleményének, érzelmi, hangulati és viselkedési kifejezéseinek helyes értelmezése. A sűrűn lakott és beépített területek, az elhatalmasodó városi környezet, a drasztikusan megváltozott környezeti ingerek és szociális viszonyok mindinkább megbonyolítják a kutyákkal való együttélést. Ennek ellenére a kutyát tartó emberek és a kutyák száma folyamatosan növekszik. Főként erre az ellentmondásos állapotra vezethető vissza, hogy egyre gyakoribbak a kutyák nemkívánatos vagy problémásnak mondott viselkedéséből, a gazdik nem megfelelő felkészültségéből, a helytelen tartási körülményekből, vagy legrosszabb esetben a kutyák krónikus pszichikai viselkedészavarából eredő konfliktusok, amelynek megoldásában a ma elérhető legmodernebb eszközökkel már hatékonyan fel tudjuk venni a küzdelmet. 
Korunk egyik legnagyobb betegsége a stressz. A felgyorsult életvitel melletti helytelen táplálkozás, a kevés pihenés számtalan betegség forrása lehet. Az ember betegségei, életvitele már bizonyítottan nagy hatással van a kutyákat érintő problémákra, betegségekre is, ilyen a stressz és annak következményei. Ha nincsenek meg a nyugodt és állandó körülmények, a kutyánál könnyebben kialakul a stressz, és az ebből adódó számtalan betegség. A stressz okozta problémákhoz vezető út meglepően rövid. Már annyi elég, ha figyelmen kívül hagyjuk a kutya igényeit, egyértelmű indok továbbá a stressz kialakulására az ingerszegény környezet, a bántalmazás vagy a "falkában" tartott kutyák rossz kapcsolata. 
A folyamatosan változó életritmushoz a kutyák és a macskák viszonylag jól alkalmazkodnak, azonban a túl sok inger egyszerre lelassítja az immunrendszert és a stressz által kifárasztott szervezet könnyen megbetegszik. 
Az állatokon tapasztalt stressz által okozott betegségek egy része megegyezik azon betegségekkel, amelyeket az embereknél is megfigyeltek. Ilyen a gyomorfekély, vagy a szív izomzatának károsodása (infarktus). Az ennél is súlyosabb betegségeket, mint az érrendszer károsodása, agyérgörcs eddig ritkán tapasztaltak. 
Állatorvosaink megvizsgálva a fennálló eset körülményeit és az állat állapotát a Bach-virágterápiás készítményt, továbbá a stresszt okozó tényezők kiküszöbölését, megszüntetését ajánlják. 
A virágterápia során felhasznált virágkivonatok (Cherry Plum, Clematis, Impatiens, Rock Rose, Star of Bethlehem) akut stressz helyzeteknél kiválóan működnek, pozitív irányban befolyásolják az állat viselkedését. A virágterápiáról érdeklődjön állatorvosánál.
forrás: Kiskedvenc Kisokos