Tavi halak táplálása a JBL újdonságaival 1.
Innováció a JBL-től!
A JBL olyan forradalmi haleledeleket állít elő, melyek pontosan megfelelnek a különféle tavi hal fajták és a környezeti tényezők által támasztott követelményeknek, igényeknek. Ez egy nagyon fontos lépés a fajta-specifikus állattartás és állatainkról való gondoskodás irányában.
Megfelelő táplálék a tavi halaknak
Az eredmény:
NEO Index alkalmazásával: a ProPond
Az egyetlen fiziológiás táplálkozási program tavi halak számára.
- élettér
- méret
- kor
- évszak
Éhség - Telítettség
Annak ellenére, hogy halaink szinte bármit és bármikor megennének, fontos, hogy tudjuk, mi szükséges a valóban helyes etetéshez. Melyek az alapvető, meghatározó tényezők? Nem elég csak az évszaknak megfelelően etetni. A helyes táplálás azt célozza meg, hogy a megfelelő időben, a körülményeknek megfelelően az optimális minőségű táplálék legyen elérhető a gondoskodva tartott tavi halak számára. A JBL tudományos munkatársai ezeket a tényezőket a NEO Index mutatóba összegezték, mely figyelembe veszi az évszakok változását, az elérendő célt, a halak méretét és korát.
NEO Index: A kulcstényező
Célunk a természetes energia optimalizálása a táplálásban (NEO = Natural Energy Optimalization, azaz, a Természetes Energia Optimalizálása). Ennek eléréséhez figyelembe kell venni az eledelben található fehérje-zsír arányt. Ha csak az évszakokat vesszük szempontnak, akkor pl. a téli időszakban a halaknak hozzávetőlegesen fele annyi fehérjére van szükségük (2:1) mint nyáron (4:1). Ezen felül azonban tekintettel kell lenni az eledel funkciójára (pl. növekedés serkentése), a halak fajtájára, valamint korára. A NEO Index ezeket a tényezőket egyetlen mutatószámba koncentrálva fejezi ki.
Ha például azt látjuk, hogy a JBL ProPond Spring - tavaszi eledel ugyanúgy 3:1 fehérje-zsír arányú, mint a JBL ProPond Autumn - őszi eledel, a hátoldalon elolvashatjuk, hogy a két haltáp összetételében egyébként jelentős eltérések vannak, tehát biztosak lehetünk benne, hogy nem ugyanaz a termék, csak más csomagolásban! Az őszi időszakban mind fehérjéből, mind zsírból nagyobb mennyiségre van szüksége a halaknak, hogy fel tudjanak készülni, tartalékokat tudjanak képezni, a téli hideg időszakra. Tehát az arányok egyezése nem feltétlenül jelenti a mennyiségek azonosságát is. A nyers rost és nyers hamu tartalom valamivel alacsonyabb az őszi eleségben, hogy ne terhelje a halak emésztőrendszerét. Ezen felül az őszi eledel lesüllyed a tó aljára, hogy a halak ne kényszerüljenek feljönni, míg a tavaszi eleség lebeg a víz színén, így alkalmazkodva az összhanghoz az évszak melegedése és halaink növekvő aktivitása között.
Folyt. köv.
forrás: JBL