Blog

Kutya-betegségek 6.

2017.07.11 10:53

Allergia

Tavasszal, nyáron, és ősszel növények virágzanak, szórják szét Virálgpol; raikat a levegőbe. Ettől nem csak mi emberek szenvedunk, hanem ve un együtt élő kedvenceink is. A kutyáknál az allergias folyamatok jellemzoen inkább a bőrben zajlanak, macskánál a légutakban.Képtalálat a következőre: „kutya allergia”

Mi is történik, mikor egy allergiás reakció kialakul? Az allergiát a testidegen fehérjék (fák, gyomok virágpora, gombapenészek, atkák, szőrszálak, húsok fehérjéi stb.) válthatják ki, amelyek az immunrendszer gyors, heves működését eredményezik. Az allergének (testidegen fehérjék) a szervezetbe jutva az immunrendszer működését váltják ki, ami a vérben immunfehérjék megjelenésével jár. Ha a vérben már készen állnak ezek a fehérjék, akkor egy allergén dömping esetén a fehérjék az allergént megkötik. A kötődés eredményeként elindul egy heves immunreakció, amelynek eredményeként vérértágulatot okozó anyagok és fehérjebontó enzimek szabadulnak ki a sejtekből az adott helyen. A vérértágulat miatt a vérerek áteresztővé válnak, a vérsavó az ereken kívüli szövetekbe lép ki. A fehérjebontó anyagok az adott területen gyulladást keltenek. Ezen folyamatok eredménye az allergiás területen kialakuló vizenyő, vérbőség, viszketegség, nedvezés. Az allergiás, túlérzékeny területeken az ellenálló-képesség csökkenése miatt fertőző folyamatok is felüthetik a fejüket (bőrgombásodás, bőrgennyesedés, gennyes kötőhártya-gyulladás, orrfolyás stb.)
Milyen tüneteket tapasztalhatunk állatunknál, ha allergiás? Ha a bőrtünetek dominálnak, akkor legjellemzőbb tünet a viszketegség, szűnni nem akaró vakarózás. Az allergiás bőr kipirult, megvastagodott (vizenyős), gyakran nedvezik, a felületén levő baktériumoktól genynyesedik. Ezek a bőrelváltozások rohamosan terjednek, akár látványosan, órák alatt. A szőr intenzíven hullik a szőrtüszők vizenyője miatt. Jellemző tünet a lábvégek kíméletlen rágása, nyalogatása. A viszketegség folyományaként az állatok a fejüket a földhöz vagy tárgyakhoz dörzsölik. A bőrön a szőrtüszők duzzanata miatt apró piros kiütések jelenhetnek meg, főleg a szőrrel gyéren borított területeken (áll alatt, hónalj, lágyéktájék). A faggyúmirigyek fokozott működése miatt a bőrt zsíros kenőcsszerű réteg vonja be, a faggyú bomlása miatt az állat bűzösebbé válik. A hallójáratokban fokozott fülzsírképződés indul meg, ami a hallójáratok gyulladását, fájdalmasságát okozza, amely fültővakarásban, fejrázásban, fejoldaltartásban nyilvánul meg. A szemeknél fokozott könnyezés, kötőhártya-gyulladás jelentkezhet. Gyakori az orrjáratokban megjelenő változó színű és állagú váladék is (vízszerű, nyúlós zöldes).
Az allergia kezelése egy orvos számára nehéz, bonyolult kihívást jelent a praxisban, gyakran csekély eredménnyel. A kezelésben a hagyományos tüneti kezelés mellett ma már korszerű oki kezelést nyújtó módszerek is rendelkezésre állnak, speciális tápok segítségével enyhíthetőek a kellemetlen tünetek.
forrás: Kiskedvenc Kisokos